FacebookInstagram
Det Fri Øl - Manifestet
Skrevet af: Herslev, aug 15, 2017
Kategori: Generel

Det er fantatisk at være et mikrobryggeri i Danmark. Vi har været med til at give danskerne et helt nyt syn på øl gennem de sidste 15 år. 

Danskerne har fået smag for det gode øl, og de har fået et mangfoldigt marked, hvor bryggere hver dag lægger deres liv og sjæl i håndværket for at skabe gode, lokale kvalitetsøl.

Men i dag står vi og vores kolleger overfor store udfordringer. Aldrig før har gode bryggere haft et større behov for at stå sammen og forsvare det gode øl.

Derfor har taget initiativ til manifestet for Det Fri Øl. Det handler om at bevare og udvikle kvaliteten hos de danske bryggerier. Det Fri Øl er en nødvendig frihedskamp. Nogen ville kalde det en overlevelseskamp.

Alle danske bryggerier har mulighed for at tilslutte sig manifestet for Det Fri Øl.

 1. Som brygger stræber du efter, at forbrugeroplysningen om en øl skal være ærlig, præcis og udførlig. Det gælder i forhold til råvarer, produktionssted, tappested, øllets navn, bryggeriets navn og beskrivelse af smagsprofil.

 2. Som brygger er du uafhængig af andre bryggerier og ærlig og tydelig om ejerforholdene for dit bryggeri.

 3. Som brygger arbejder du for mangfoldighed og innovation indenfor branchen.

 4. Som brygger elsker du godt øl og ønsker udbredelsen af det gode øl. Du bakker derfor op om fri og fair adgang til markedet sammen med andre bryggere. Eksklusivaftaler med barer, restauranter, festivaler, etc. bør derfor ikke forekomme.

 5. Som brygger må sponsorering og markedsføringstilskud af events, venues, barer, restauranter, etc. ikke medføre krav om at udelukke produkter fra andre bryggerier.

 6. Som brygger sætter du dit navnetræk på etiketten på flasken og fustagen som en garanti for, at øllet er brygget efter principperne for Det Fri Øl.

 7. Som brygger stræber du efter at dele viden, erfaring og inspiration med kollegaer.

 8. Som brygger forpligter du dig til at vedligeholde og udvikle øllets sprog, så det bliver så nuanceret som muligt. 

Læs mere om Det Fri Øl og se listen over de bryggerier, der støtter op på www.detfriøl.dk.


Stjernebryg får topkarakter
Skrevet af: Herslev, nov 27, 2016
Kategori: Anmeldelser

Julen nærmer sig, og anmelderne på landets medier drikker juleøl og andet godt, som passer til julens bord.

På magasinet Spis Bedre har de anmeldt alt fra rødvind og mousserende vin til portvin og juleøl, og her får vores Stjernebryg topkarakter med 6 ud af 6 flotte stjerner!

"Flot og kompleks juleøl med duft af karamel, brændt sukker, lakrids og anis. Fyldig smag med et dejligt drys julestemning i form af stjerneanis. Øllen er i den søde ende af skalaen, men der er rigelige mængder humle til at give balance. Kan gå til ALT i julen – både frokosten, juleanden og når gæsterne er gået hjem."

Spis Bedre 12/2016

Stjernebryg får 6 stjerner

Download hele anmeldelsen og få inspiration til julens drikkevarer:

Spis Bedre - Julens drikke side 1

Spis Bedre - Julens drikke side 2


Oktoberfest på Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, sep 18, 2016
Kategori: Generel

INTET EFTERÅR UDEN OKTOBERFEST!

Og ingen Oktoberfest uden øl, mad, musik og godt selskab.

Det hele finder du på Herslev Bryghus lørdag d. 1. oktober 2016.

Vi sørger for veltilberedt svin og tilbehør i form af årstidens grønsager og masser af dejlig øl at skylle det ned med.

DJ Baconfar spiller op til både hygge og dans, og vi sidder ved langborde, så du kommer din næste ved :) Det bliver så hyggeligt!

Og vi lover, du ikke går hverken sulten eller tørstig fra bordet.

Hvis du møder op i fuldt oktoberfestudstyr, giver vi dig ovenikøbet en gaveæske med øl med hjem!

Så fat dit yndlingsølglas og kom til Oktoberfest på Herslev Bryghus. Så sørger vi for at fylde det med skummende frisk øl hele aftenen.

Prisen for hele herligheden - inkl. øl, mad og musik - er 445,-

Køb din billet her...


Herslev Bryghus brygger Kongens Øl
Skrevet af: Herslev, maj 31, 2016
Kategori: Generel

Herslev Bryghus brygger i samarbejde med sjællandske kulturinstitutioner en unik øl i anledning af festivalen Kongens togt. 

Festivalen Kongens togt, der lægger til land i Korsør den 15. juli og syv andre sjællandske byer de følgende to uger, går hele vejen, når den lover, at historien både skal mærkes, smages og duftes.

Sammen med Herslev Bryghus, der netop har vundet Den Danske Ølpris 2016, og en bred vifte af sjællandske kulturinstitutioner bliver der således skabt en helt særlig øl – Kongens Øl – hvor man virkelig kan smage historien.

En bid af historien
Fra den 15. til 30. juli kan man i otte sjællandske byer opleve den stort anlagte festival Kongens togt. Festivalgæsterne kan opleve alt fra mjødsmagning, krigertræning og håndværksaktiviteter til dybdegående foredrag, debatter og en podcastlounge. 

Omdrejningspunktet er 1000-året for Knud den Stores erobring af England. Som noget helt særligt er Herslev Bryghus og en bred vifte af Sjællands kulturinstitutioner gået sammen om at skabe en unik festivaløl, som har fået navnet Kongens Øl.

”Det er historieformidling på flaske,” fortæller projektleder for festivalen, Mari Schmidt.

”Med ingredienser fra museerne og attraktionernes urtehaver, egetræ fra vikingeskibsmuseets skibe, blæretang fra Isefjorden og honning fra bierne i Sagnlandet Lejre bliver der skabt en på én gang historisk og lokal smag, som uden tvivl er en konge værdig.”

En autentisk smag af historien
De fleste kender brugen af mjød i vikingetiden, men øl var også en vigtig drik for vikingerne – både til hverdag og fest og i mytologien. I livet samlet omkring bålet i langhuset, såvel som i efterlivet serveret af valkyrier. I middelalderen havde øl også rollen som næringsholdig tørstslukker, og den blev brygget på slotte, i byer og klostre.

”Øl er hverdagslig kulturhistorie, og derfor er det rigtig sjovt og interessant at samarbejde med en kulturhistorisk festival omkring en ny øl med smagen af historien som ingrediens. Og det, at museerne med deres viden og kundskab og ingredienser bidrager til en autentisk smag af historien, giver vores produktion en ny faglig dimension, som jeg også tror appellerer til vores købere,” udtaler Tore Jørgensen, grundlægger af Herslev Bryghus, som fredag den 20. maj vandt Den Danske Ølpris 2016 for ”en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden”.

Sagnlandet Lejre bidrager med honning, der er lavet af de flittige bier der flyver rundt i Sagnlandets historiske områder.

”Honning er en naturligt sød ingrediens, som vikingerne har brugt flittigt. Både i mjød, der faktisk er en decideret honningvin, men også i øl, hvor honningen, sammen med en masse forskellige urter, har været med til at give en mild, rund og sødmefyldt smag og en fantastisk aroma,” fortæller presseansvarlig hos Sagnlandet Lejre, Tania Lousdal Jensen.  
 

Smagen af god formidling
Forskningschef på Museum Vestsjælland, Britta Tøndborg, er begejstret for samarbejdet, som hun ser som et rigtig godt eksempel på, hvordan viden fra museerne, og i dette tilfælde også ingredienser herfra, får lov til at arbejde sig ud af museernes rammer og være til glæde og nydelse for rigtig mange.

”Nu kan du få museets viden på flaske, og du kan få den serveret under festivalen, ved bordet på en restaurant eller i detailhandlen. Det er da smagen af god formidling,” udtaler hun.
 

Kom til presse- og bryggemøde
Den 1. juni kl. 10 vil der være presse- og bryggemøde på Herslev Bryghus. Her vil der være repræsentanter fra museerne, bryghuset og Danmark bliver til, som vil præsentere og besvare spørgsmål.

Det er på denne dag, at bryggeprocessen starter, og man kan desuden opleve deltagelse fra Vikingeskibsmuseet, der her vil hugge en planke.

Der bliver rig mulighed for at fotografere ingredienserne og deres vej til øllet. Der serveres desuden mad over bål, og det bliver naturligvis også muligt at prøvesmage øl fra Herslev Bryghus. Både journalister og nysgerrige øl-entusiaster er velkomne.

Den særlige øl produceres som en ’special edition’, og den vil dermed kun være i salg så længe lager haves. Den sælges på havnen under festivalen, i enkelte museumsbutikker, på restauranter og i detailhandelen i tiden op til og under festivalen.


Tore Jørgensen modtager Den Danske Ølpris 2016!
Skrevet af: Herslev, maj 21, 2016
Kategori: Generel

Fredag d. 20. maj modtog Tore Jørgensen og Herslev Bryghus Den Danske Ølpris 2016 på Danske Ølentusiasters Ølfestival i Lokomotivværkstedet i København.

Foreningen Danske Ølentusiaster uddeler hvert år Den Danske Ølpris til en person, organisation eller virksomhed, der har gjort en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden.

Diplom samt prisen på 10.000 kroner blev overrakt af formand for Danske Ølentusiaster, Anne Lise Knørr.

Tore og Herslev Bryghus får prisen forat være pioner på flere forskellige områder: økologi, bæredygtighed, anvendelse af lokale råvarer samt - ikke mindst - nyskabende øl.

Med Den Danske Ølpris kommer Tore Jørgensen i selskab med folk som Claus Meyer, Carsten Berthelsen og Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller), som tidligere har modtaget prisen.

Vi er meget glade og stolte over at have modtaget prisen. Som Tore sagde i sin tale, så er det en pris, som ikke kun tilfalder ham men i ligeså høj grad bryghuset, medarbejderne og vores venner og naboer, som gang på gang inspirerer os og giver os mod på at være lokale, økologiske og innovative.

Tore Jørgensen har valgt at donere prisen på 10.000 kroner til hjemløseavisen Hus Forbi.

Tore Jørgensen grundlagde sit bryggeri hjemme på sin gård i Herslev ved Roskilde Fjord i 2004. Det skete, efter han havde hentet viden og inspiration ved at arbejde i England og Tyskland. 


Kan der komme øl ud af en ko?
Skrevet af: Herslev, apr 4, 2016
Kategori: Generel

Herslev Bryghus er en gård, som brygger øl. Men det er også en gård, som dyrker økologisk korn, samarbejder med lokale virksomheder om gode råvarer og i den forbindelse får vi nu også kødkvæg på markerne. 

køer på græs

I samarbejde med det socialøkonomiske landbrug, Østagergaard, kommer der glade, økologiske køer til at afgræsse marken foran bryghuset. Her skal køerne nyde sommeren med frodigt græs og mask fra bryghusets produktion, mens Østagergaards elever passer godt på dem. 

Køerne bliver sluppet fri:

Lørdag d. 16. april kl. 11 på Herslev Bryghus, Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde.

Dagen igennem vil der være aktiviteter for store og små: traktortur på marken, snobrød for de mindste, ølsmagning, foredrag med mere, ligesom der vil være øl, mad, kaffe og kage (se vedhæftede program). Og der er naturligvis også åbent i vores gårdbutik.

 

Men hvorfor skal Herslev Bryghus have køer på marken?

Med køer på marken har vi mulighed for at tage kvælstof fra luften, tage det igennem koen, ned i jorden, og næste år bruge det som energi til det korn, som vi brygger vores øl af. Det er kredsløb, og det giver mening - og gode øl. 

Det giver ligeledes mening at samarbejde med Østagergaard, som i en årrække har tilbudt uddannelse og beskæftigelse for mennesker, som har behov for ekstra støtte og vejledning i hverdagen. Og på den måde går Herslev Bryghus altså et skridt videre som økologisk landbrug.  

Køerne kommer til at afgræsse de 100% økologiske marker, og deres kost også kommer til at bestå af mask fra bryghusets produktion. Altså får vi glade køer med masser plads og frisk luft som en oplagt videreførelse af det økologiske landbrug, som Herslev Bryghus i forvejen står for. 

I sidste ende kommer der naturligvis også noget dejligt kød ud af hele projektet. 

 

Så kig forbi Herslev Bryghus lørdag d. 16. april - og tag gerne hele familien med. Vi garanterer en hyggelig dag med glade køer, god mad og højt humør.

For yderligere information kontakt: 

Tore Jørgensen, Herslev Bryghus, tlf.  2181 7321, tj@herslevbryghus.dk
Østagergaard, tlf. 5752 8814, post@oestagergaard.dk

 

Dagens program, lørdag d.  16. april 2016:

 • Kl. 10 - Bryghuset og gårdbutikken åbner - mulighed for at se, hvor øllet bliver til
 • Kl. 11 - De glade køer lukkes ud på marken foran bryghuset
 • Kl. 12 - Pølsevognen åbner med pølser og brød
 • Kl. 13-15 - Mulighed for at bage snobrød (mest for de mindste)
 • Kl. 14-16 - Mulighed for køretur med traktor og vogn på marken, hvor køerne går
 • Kl. 14 - Tore Jørgensen, Herslev Bryghus, fortæller, hvad øl og køer har med hinanden at gøre
 • Kl. 15.30 - Gratis ølsmagning af husets øl
 • Ca. kl. 17 - Tak for i dag!

 

 • Dagen igennem servereres kaffe og kringle samt kage med ølis, som Herslev Bryghus og Hansen Is har udviklet sammen
 • På denne dag starter Herslev Bryghus’ gårdbutik desuden med at sælge mel fra Østagergaard, og det vil være muligt at få en snak med mølleren samt at købe mel med hjem. 

 

 

 


Godt nytår fra Tore og Herslev Bryghus!
Skrevet af: Herslev, dec 31, 2015
Kategori: Generel

Når jeg ser tilbage på året, som gik, tænker jeg særligt på tre ting, som lykkedes for os.

Vores MARK-serie er blevet til, den er udvidet med flere øl og fremstår nu som en hel serie. MARK Hø er blevet fintunet i smagen, og den har fået et bredt publikum. Den har fået følgeskab af seks nye varianter, som spænder fra Mirabelle til Tidsel - et helt lokalt bryg, vores sted, metode og råvarer.
Dette er ikke en mainstream øl, og det er sådan, vi gør og tænker i Herslev. Derfor giver det en meget stor tilfredshed at brygge og sælge øllet.

Vi har fået udbygget vores tankrum, og der er kommet fire nye tanke til. Det giver os mulighed for at brygge mere øl. Henover sommeren har vi solgt alt det, vi har kunne brygge, særligt fadøllet er løbet stærkt. Det er ikke et mål i sig selv for os at brygge mere øl, men vi ser efterspørgslen som en anerkendelse af, at vi gør det helt rigtige. Og det giver mulighed for at skabe en rigtig god arbejdsplads, som udvikler sig hele tiden.

 Tore Jørgensen på bryghusets økologiske marker, hvor der i det nye år vil gå køer. 

 

Vi vil gøre tingene på vores måde - bruge vores egne råvarer, udvikle vores egne metoder og skabe vores smag. Det er vores DNA. Men vi er en del af et større hele, og vi ønsker at tage del i fællesskabet omkring os. Vi har derfor lavet aftale om, at Østagergårds kvæg fra foråret skal afgræsse vores græsmarker.

Samarbejdet med Østagergård gør, at vores landbrug får en stærkere sammenhæng med naturen. Det bliver et mere rigtigt landbrug med et bedre sædskifte, og samarbejdet har ligeledes en menneskelig dimension.  


Mere af det hele i vente i 2016

Det at samarbejde, vil vi gøre mere af i 2016. Vi vil holde fast i, at et samarbejde er en aftale, hvor begge parter får noget ud af det. Det er hele vejen rundt - dyrke råvarer, brygge øllet, sælge øllet, skabe smagen. Dette vil vi gøre her på bryggeriet i Herslev, men vi vil også samarbejde mere med dem, vi kender, og forhåbentlig opdage nye samarbejdspartnere i det nye år.

Der er en af de helt basale ting ved at drive en virksomhed, og alt det vil vi være bedre til.
Mere øl, mere smag, højere præcision, større punktlighed og vi vil forbedre vores organisation.
For konkurrencen er stor. De små bryghuse forbedrer hele tiden kvaliteten og er innovative. De store bryggerier presser prisen med deres kæmpe produktionsapparat og distributionssystem med lave omkostninger.

Herslev Bryghus vil gøre mere af det, vi allerede gør og gøre os mere umage, fastholde og øge vores plads i markedet, hvor vi er økologisk, lokale og innovative.


Lokalt bryghus med tanke på hele verden 

Øl ændrer ikke verden, og en brygger i Herslev har blot et begrænset udsyn. Det har være en meget varm december, og mens jeg skriver dette, regner det, som jeg ikke husker, det har gjort  tidligere i julen. Der er rigtig mange udefra, som banker på vores dør, som ikke sidder varmt og trygt, som jeg gør. 

Det, at være lokal i tankegangen omkring produktion og forbrug, det er vores kultur på Herslev Bryghus, og det holder vi fast i. Men det betyder ikke, at vi skal lukke os om os selv. For vores verden er global, med fri bevægelighed af varer, global påvirkning af miljøet, fri information, og det medfører at folk flytter sig.

Angst giver ingen positiv udvikling, men det gør næstekærlighed. Næstekærlighed skaber innovation og vækst, flytter grænser, giver bedre økonomi for flere. Økonomi betyder at dele eller bytte, til alles bedste.    

Tak for året som gik og velkommen til at nyt år, 

Med venlig hilsen 

Tore Jørgensen
Ejer og grundlægger af Herslev Bryghus
Åbningstider i julen 2015
Skrevet af: Herslev, dec 11, 2015
Kategori: Generel

Bryghuset og gårdbutikken holder åbent til og med onsdag d. 23. december.

Vi holder lukket mellem jul og nytår, men vender tilbage med fornyet energi mandag d. 4. januar 2016. 

Dog har vi åbent onsdag d. 30. december 10-16 med smagning af vores MARK-serie, som er fremragende til nytårets mad. Her har du også mulighed for at købe øl ind til nytårsaften.

 Stor ros til MARK Kirsebær
Skrevet af: Herslev, dec 11, 2015
Kategori: Generel

Vores nyeste bud på en juleøl er MARK Kirsebær, som er en syrlig, frisk sag med masser af kirsebær. Og vi er ikke de eneste, som elsker den. I Politikens juleølstest blev den testvinder med 5 ud af seks hjerter. 

Læs anmeldelsen her...

Derudover har vores Stjernebryg, Granøl og Økologisk Juleøl også fået pæne ord med på vejen i årets anmeldelser. For eksempel fik Stjernebryg topkaraktere i Børsen.


MARK og mad er et sikkert hit
Skrevet af: Herslev, dec 11, 2015
Kategori: Generel

Vi har travlt. For julen er ikke blot hjerternes fest, det er også en tid, hvor vi nyder en masse dejlig mad og måske en øl i godt selskab. Så vi har travlt med at køre øl ud til alle julefrokosterne. 

Men vi har også tid til at hygge på bryggeriet. I fredags var personalet fra bryghuset til julefrokost på Restaurant no. 2 i København. Her havde vi sammen med restauranten sammensat en ølmenu fra vores egne hylder, som passede perfekt til den skønne mad. 

Vi startede aftenen med MARK Æble og MARK Kirsebær som aperitif og som ledsager til de små snacks, der blev serveret. Til forretten med hummer og porrer fik vi MARK Hø, som med sin syrlige smag gav en rigtig god balance til den fyldige ret. Til torsken fik vi MARK Hamp, der med sin mere fyldige smag spillede rigtig fint til fisken og de bagte løg, der ledsagede retten. Pilsner fik vi til grisen, og til desserten med kvædesorbet fik vi (naturligvis)Stjernebryg.  

Det var en rigtig god oplevelse at smage vores egne øl til restaurantens mad. Og til vores store glæde gik det op i en højere enhed - især må vi fremhæve MARK-serien, som bare er rigtig god til mad. Vi kan kun anbefale jer at prøve det derhjemme også.


MARK med æble og kirsebær
Skrevet af: Herslev, okt 22, 2015
Kategori: Generel


Vores MARK-serie ligger vores hjerter meget nær, og vi har i løbet af året udviklet en række forskellige varianter med fx. mirabellertidsler og hamp

Vores nyeste skud på stammen er MARK-Æble, som kommer på hylderne i næste uge. Det er en let, frisk og frugtig - nærmest cider-agtig øl med smag af grønne æbler. En god aperitif eller blot som tørstslukker.

Sammen med vores juleøl i starten af november kommer årets sidste MARK,  MARK Kirsebær, som vi tror på, kan blive et lækkert alternativ til portvinen til risalamanden på julebordet. 

I det nye år vil vi bruge tiden på at viderudvikle og optimere dette nye univers - og til gengæld holde lidt igen med antallet af nye varianter.

 

 

 

 

 

 


Vi plukker årstidens frugter - og laver øl af dem!
Skrevet af: Herslev, sep 16, 2015
Kategori: Generel

Efter vi har fået en god høst i hus, og har fejret det med et brag af en høstfest, er vi tilbage i hverdagens travlhed på Bryghuset. 

Vi er så småt begyndt at forberede os på julen med vores tre juleøl, ligesom vi fortsat eksperimenterer med at videreudvikle vores MARK-serie. 

Vi arbejder med årstidens frugter, og vi har plukket mirabeller i Tores have, som nu ligger klar på fade til næste års Mark Mirabelle, og vi leger også med vilde kræger fra Trine og Jakobs økologiske gård.

Den næste variant i MARK-serien bliver dog MARK Hamp, som er gæret vildt på friske hampplanter fra Søren Wiuffs gård ved Lammefjorden. MARK Hamp bryggede vi også sidste år, men i år kommer den også ud på flaske, hvor den sidste år kun kunne fåes på fad.

Den er brygget, men mangler lige det sidste, før i kan få fingre i den. Følg os på Facebook for nyt om lancering og smagning af MARK Hamp.

 

 

 


Nye varianter på hylderne
Skrevet af: Herslev, aug 13, 2015
Kategori: Øl

Hele tre nye varianter har set dagens lys de sidste par uger - Økologisk Bock, Mark Tidsel og et gensyn med vores tidligere Høstbryg, som nu blot hedder Hyben.

 

Økologisk Bock erstatter vores Maj Bock og vores Oktober Bock og bliver en del af vores Kant-serie sammen med Pale Ale, India Pale Ale og India Dark Ale. Denne serie omfatter dermed de af vores øl, som finder inspirationen langt væk fra Herslev i fx. USA - lidt mere humle, lidt mere kant, stadig godt håndværk fra Herslev. 

Økologisk Bock er en fyldig og maltet øl med en behagelig og velafbalanceret humlekant. Den matcher godt kraftige madretter, hvor bitterheden spiller godt ind. 

Mark Tidsel er vores anden nyhed. Den er en del af vores Mark-serie, som er brygget uden humle. Hvor Mark Hø er brygget og gæret vildt på hø, er Mark Tidsel brygget med tidsler fra vores egne marker. Tidsler er en af vores værste fjender på markerne, og det giver mening at anvende tidslen i vores øl. Det har givet os en syrlig øl med en behagelig bitterhed fra tidslerne. Den bør drikkes af høje glas, gerne med lette kødretter. 

Hyben er vores gamle Høstbryg med nyt navn. Den er brygget med hyben og hybenblomster, hvilket giver en frisk og frugtig smag og en flot rødlig farve. Den er fabealgtig til sensommerens picnic med sandwich, fede oste og fyldige salater. 

Hvor Bock bliver en del af vores faste sortiment, er Hyben og Mark Tidsel sæsonøl, som kommer igen år efter år. 

 


Ny Bock erstatter Majbock og Oktoberbock
Skrevet af: Herslev, apr 16, 2015
Kategori: Generel

I mange år har vi haft to forskellige Bock-øl på tapetet - Majbock til foråret og Oktoberbock til efteråret. Det laver vi om på i år, når vi til august lancerer vores nye bock, som bare hedder Bock.

Det betyder (desværre), at I skal vente lidt endnu på at få bock fra Herslev, men vi håber, den er værd at vente på. 


Ristet hø i hospitalsmad
Skrevet af: Herslev, apr 7, 2015
Kategori: Generel

For nogle måneder siden, da vi arbejdede for at overbevise Fødevarestyrelsen om, at vi måtte brygge øl på hø, bad vi om hjælp via Facebook og vores nyhedsbrev. Vi havde brug for konkrete eksempler på brug af hø i det Europæiske køkken før 1997, som Fødevarestyrelsen krævede. 

Siden har vi fået godkendelsen, og kan nu med god samvittighed brygge på hø. 

Vi udlovede også en ølsmagning og rundvisning på bryghuset for 10 personer som tak, og nu har vi fundet vinderen - nemlig Jesper Vangdrup, som er kvalitetskonsulent på Herlev Hospital i Det Nordiske Køkken, hvor han hver dag smager og videreudvikler  den mad, som patienterne spiser, og vurderer om den lever op til hospitalets standard.

Han udvikler desuden nye retter til menuen, og her har han selv har oplevet at Fødevarestyrelsen spændte ben, da han ville bruge ristet hø i maden til patienterne.

 

Brændt hø smager af the og karamel

Jesper er uddannet kok fra Restaurant Kommandanten, som var den første restaurant i Danmark til at få to Michelinstjerner. Efter at have arbejdet på Københavnske toprestauranter i en årrække, tog han en bachelor i sundhed og ernæring, og arbejder i dag med kvalitetskontrol af hospitalsmaden på Herlev Hospital. Her udvikler han desuden nye retter til patienterne med fokus på nordiske råvarer og minimering af madspild. 

"Det er vigtigt for os, at vi kan servere mad på et højt gastronomisk niveau og vores mad skal både afspejle danske sæsoner og indeholde "kendte smage”, men den skal også udfordre smagsløgene og præsentere vores patienter for smagssammensætninger og råvarer, de ikke nødvendigvis kender eller havde forventet kunne bruges på den måde, vi præsenterer dem for," fortæller han. 

I den forbindelse har han udviklet to desserter brændt hø. Han forklarer, at hø, når det bliver brændt i ovnen, får noter af the og karamel, hvilket gør hø interessant som smagsgiver og ingrediens i mad. 


Hø til patienterne i fremtiden

Blot en uge inden Jesper Vangdrup skulle implementere den nye menu med de to desserter med hø, fik han besked fra Fødevarestyrelsen om, at hø ikke var godkendt som fødevare i EU, og at de dermed ikke måtte servere det for patienterne. Altså stod han i præcis samme situation som os. 

Han researchede emnet, og fandt frem til opskrifter og artikler, som beskrev retten "Skinke i hø", som også var en af de afgørende opskrifter i vores dokumentation for brugen af hø i mad.

Med godkendelsen fra Fødevarestyrelsen er det kun et spørgsmål om tid, før patienterne på Herlev Hospital får glæden af brændt hø i deres Nye Nordiske hospitalsmad. 

Vi glæder os til at byde Jesper og hans venner velkomne på bryghuset til rundvisning og smagning - med masser af hø. 


Grønt lys til øl brygget på hø
Skrevet af: Herslev, mar 16, 2015
Kategori: Generel

Efter månders dialog har Fødevarestyrelsen i dag givet os grønt lys til at brygge øl på hø. Det betyder, at vores MARK-series fremtid er sikret, og at I dermed kan se frem til mange flere varianter brygget på hø. 

Vi har efter bedste evne dokumenteret brugen af hø som ingrediens i det europæiske køkken før 1997, og det virkede. Herunder kan I læse Fødevarestyrelsens svar.

Det bliver fortsat pointeret, at vi skal være opmærksom på vores egenkontrol, hvilket er en selvfølge for os. Vi er bare glade for at få grønt lys. 

 

På baggrund af det materiale, der er fremsendt fra Herslev Bryghus, samt DTU’s risikovurdering, mener vi fra Kemi og Fødevarekvalitets side ikke, der er grundlag for at forbyde brugen af hvidkløver og rajgræs i henhold til novel food reglerne eller Fødevareforordningens artikel 14.

Med hensyn til novel food reglerne har hvidkløver ifølge oplysninger fra andre EU-lande været anvendt i nævneværdigt omfang i Tjekkiet (i te) og Finland (i te, som krydderi og pynt) før 15. maj 1997, og betragtes derfor ikke som novel food i almindelige fødevarer. Ifølge DTU’s risikovurdering, er der ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring vedrørende indtag af høøl med de angivne mængder hvidkløver.

Dokumentationen vedrørende brug af rajgræs i fødevarer er mere tvivlsom. Materialet indeholder en række henvisninger til brug af hø som underlag ved maltning og tørring af korn, samt brug af hø i form af en ”høkasse”. Disse anvendelser er ikke relevante i forhold til novel food status, idet høet ikke har været en ingrediens i fødevarer og hverken høet eller et ekstrakt heraf er efterfølgende blevet spist. Kilder som går tilbage til forhistorisk tid, eller brug af diverse planter i sult-perioder, regnes heller ikke som tilstrækkelig dokumentation for konsum i nævneværdigt omfang. Der er desuden indsendt en række kilder, som viser brug af hø i Rusland. Men da Rusland ikke er medlem af EU, viser disse kilder ikke noget om konsum i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997.

Herudover er der fremsendt dokumentation for, at hø har været brugt som smagsgivende ingrediens i skinker og oste i EU, ved fremstillingsprocesser, hvor skinken eller osten indpakkes i høet. Da høet i disse produkter er anvendt med det formål at give smag, vurderer vi, at det sandsynligvis kan betragtes som en ingrediens. Herudover er der indsendt dokumentation for, at hø har været anvendt i en ret, hvor skinke koges med hø, hvor høet med sikkerhed indgår som en ingrediens. Vi mener på baggrund af ovenstående, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at hø – om end i et lavt omfang og i specialprodukter - har været konsumeret som fødevare i EU før 15. maj 1997 som smagsgivende ingrediens til skinker og oste. Det er dog ikke nærmere præciseret, hvilke planter, der har indgået i høet.

Der er ikke indsendt nogen reel dokumentation for, at rajgræs har indgået i det hø, der er anvendt til skinker og oste. Herslev Bryghus argumenterer med, at rajgræs må formodes at være en væsentlig bestanddel af høet. Vi deler denne antagelse og finder, at det er sandsynliggjort, at det anvendte hø har indeholdt en vis mængde rajgræs. Vi konkluderer derfor, at rajgræs sandsynligvis ikke er novel food. Såfremt der skulle fremkomme nye oplysninger om novel food status for rajgræs, kan denne vurdering dog blive ændret.

Ifølge DTU’s risikovurdering er der ikke sundhedsmæssige bekymringer vedrørende indholdet af cyanogene glycosider, meldrøjealkaloider og phytoøstrogener ved de anvendte mængder rajgræs i øllet. Der er dog en mulig sundhedsmæssig bekymring vedrørende indholdet af mykotoksiner, som virksomheden skal være opmærksom på i sin egenkontrol.

Fødevarestyrelsen, mandag d. 16. marts 2015


Herslev Bryghus spreder madglæde i København d. 21-22. marts 2015
Skrevet af: Herslev, mar 6, 2015
Kategori: Generel

Irma afholder i weekenden 21.-22. marts en madmesse, Mad og Glæde, med fokus på god smag, kvalitet og økologi. 

Herslev Bryghus leverer øl til Irma, og er sammen med  90 andre udvalgte leverandører på pletten i Øksnehallen denne weekend, så der er rig mulighed for at smage både mad og drikke. 

Begge dage er fyldt med spændende aktiviteter som fx workshops, udstillinger, pizzaværksted og foredrag med kendte madeksperter og kokke.

Mød bl.a. Claus Holm og Morten Heiberg, hils på Shane fra Ramasjang og kom på madskole.  


Læs mere om Mad & Glæde her


Herslev Bryghus kæmper for retten til at brygge ny, innovativ øl på hø
Skrevet af: Herslev, feb 26, 2015
Kategori: Generel

Som I ved, er vi i dialog med Fødevarestyrelsen om at få godkendt vores MARK-serie, som er brygget på hø. 

Kort sagt kan de ikke godkende den, da hø ikke står på EUs liste over godkendte fødevarer. Derfor skal vi dokumentere brugen af hø i madlavning før 1997. 

Derfor har vi udarbejdet en rapport, som dokumenterer netop dette. Den er i dag sendt til pressen og andre, som evt. kunne have glæde af den - andre, som kunne stå i den samme eller en lignende situation. 

Rapporten er naturligvis også sendt til Fødevarestyrelsen, som nu endnu engang skal vurdere sagen. 

Indtil da brygger vi videre. Det er vigtigt for os at pointere, at vi ikke er blevet forbudt at brygge på hø. Men det kan jo ende sådan, hvis ikke det lykkes os at overbevise Fødevarestyrelsen og EU. 

Du kan se hele rapporten her...

----------

Pressemeddelelse, Herslev, 20. februar 2015

I 2014 lancerede Herslev Bryghus et nyt bryg, som er brygget på hø i stedet for humle. Det økologiske gårdbryggeri ønsker i vid udstrækning at bruge lokale råvarer fra Herslev og Lejre til produktionen, og hø som alternativ til humle har givet en helt speciel og innovativ drik, som er indbegrebet af Ny Nordisk øl.

Men Fødevarestyrelsen fortolker reglerne stramt. Hø står nemlig ikke på EUs liste over godkendte fødevarer, og dermed kan øl brygget på hø ikke blive godkendt, som tingene er nu.

“Dette besværliggør innovation og vækst i fødevarebranchen. For os virker det meget bureaukratisk,” siger Tore Jørgensen, ejer af Herslev Bryghus.

Bryghuset er både frustrerede og forundrede over, at noget så naturligt som hø kan give problemer. Der er jo er en organisk del af gårdbryggeriet økologiske kredsløb, hvor kornet til ølbrygningens malt bliver dyrket.

Fødevarestyrelsen har bedt bryghuset indsamle dokumentation for, at hø har været brugt i mad i Europa før 1997, for på den måde kan det måske accepteres og komme med på listen.

Efter et grundigt researcharbejde og med hjælp fra nær og fjern blandt andet via sociale medier har bryghuset skrevet en rapport, som på bedste vis dokumenterer brug af hø i mad fra Jernstenalderen og frem til i dag.

“Når hø i dag er blevet en populær ingrediens på eksklusive Michelin-restauranter og i medierne omtales som ”det nye basilikum”, er der altså ikke tale om en original og nytænkt idé. Der er snarere tale om en renæssance af en gammel madtradition, som skyldes, at høets gastronomiske værdi har været glemt i nogle år, og nu er blevet blottet med madfænomenet ”Nyt Nordisk”, der netop kendetegner sig ved at genoplive og modernisere gamle nordiske madtraditioner”, lyder det i rapportens konklusion.

Herslev Bryghus er således fortsat i dialog med Fødevarestyrelsen. Dermed må bryghuset stadig brygge på hø indtil en afgørelse falder, og derefter er MARK-seriens skæbne uvis. Bryghuset har dog planlagt at lancere flere varianter af øl brygget på hø i løbet af 2015 - blandt andet med mirabeller fra bryghusets egen have og andre smagsgivere fra lokalområdet.

MARK Hø er blevet godt modtaget af forbrugerne. Faktisk er den blandt de fem finalister i kampen om at blive årets ølnyhed i Danmark i 2014 - ud af mere end 1100 ølnyheder sidste år.

Vedhæftet findes den omtalte rapport om hø i mad samt en kildeliste.

For yderligere information kontakt grundlægger af Herslev Bryghus, Tore Jørgensen, på telefon 21817321 eller mail: th@herslevbryghus.dk.

 


Nyhed: MARK Fadlagret
Skrevet af: Herslev, feb 19, 2015
Kategori: Øl

I dag lancerer vi MARK Fadlagret, som er nyeste skud på stammen i vores MARK-serie. 

Fælles for alle varianter i MARK-serien er, at de er brygget på råvarer fra Herslev og Lejre, og de er brygget på hø i stedet for humle, og dermed syrlige i smagen. 

MARK Fadlagret er en kraftig sag på 11% Den er vinøs, frisk og syrlig og har tydelige toner af taniner fra portvinsfadene, som giver en rund og fyldig afrunding på et frisk og syrlig bryg. 

Den passer godt til fed fisk og stegt eller grillet fjerkræ med skind. Og så smager den bare godt!

Køb den hos udvalgte forhandlere eller i vores gårdbutik. 

 

MARK Hø fortsat i kamp med Fødevarestyrelsen
Skrevet af: Herslev, feb 4, 2015
Kategori: Generel


MARK øl med hø fra Herslev Bryghus

Vores MARK Hø er netop blevet offentliggjort som en af de 10 finalister i kampen om at bliver Årest Ølnyhed 2014. Der er brygget mere end 1000 nye øl i Danmark sidste år, så det er en sejr i sig selv at være i finalen. 

Men ikke alle er så glade for MARK Hø... Fødevarestyrelsen har givet afslag på at vi bruger hø i produktionen. Hø er nemlig ikke med på EUs liste over godkendte fødevarer.

Men hvis vi kan dokumentere, at hø har været brugt i mad og drikke før 19. maj 1997, kan det måske komme med på listen, så vi med god samvittighed kan brygge endnu mere MARK. 

Det giver god mening for os a bruge hø i øl. Dels fordi det spændende og smager godt, men også fordi Herslev Bryghus samtidig er et økologisk landbrug, hvor vi selv dyrker kornet, vi bruger i vores øl. Hø er en vigtig del af det økologiske kredsløb, og derfor giver det rigtig god mening også at bruge det i produktionen. I dette tilfælde har det ovenikøbet spiret vores innovative tanker - og været med til at skabe en helt ny og unik drik. 

Fødevarestyrelsen lægger vægt på, at vi skal dokumentere "nævneværdig" brug af hø i mad. Det er altså ikke nok, at øllet i tidligere tider er blevet filtreret gennem hø i forbindelse med brygningen. Samtidig skelnes der også mellem hø og halm, så brug af halm i mad kan ikke sidestilles 

Vores hø består af rajgræs og hvidkløver. Hvidkløver er godkendt til brug i kosttilskud, men ikke i mad. Og rajgræs er helt ude af spil, som det er pt. med hø. 

Det skal lige siges, at det på ingen måde er høets kvalitet, som Fødevarestyrelsen langer ud efter - argumentet er ene og alene, at hø ikke står på EUs liste...

De har endnu ikke forbudt os at brygge på øl, og hvis vi kan finde den nødvendige dokumentation inden 1. marts, vil I også få fornøjelsen af de mange planlagte nyheder i MARK-serien med spændende smagsgivere fra Herslev og Lejre. 

Så hvis du kender til opskrifter, historisk dokumentation eller andet, som kan hjælpe os på vej, må du endelig sende det til os!

Efter 1. marts kvitterer vi med en ølsmagning (med hø!) for 10 personer til en af dem, som har bidraget.


Spring ind i det nye år med hø i glasset!
Skrevet af: Herslev, dec 22, 2014
Kategori: Generel

Julen kalder på Økologisk julebryg, Granøl og Stjernebryg, men til nytåret trænger vi til noget mere friskt og syrligt, nemlig MARK Hø. 

MARK Hø er brygget på hø i stedet for humle, og er en let og syrlig drik, som passer rigtig godt til mad og som aperitif. Her i huset bliver det også MARK Hø, vi skåler det nye år ind med! Den har ikke kun en dejlig smag, men med en alkoholprocent på 5% er den også lettere end den traditionelle champagne. 

Som nævnt er MARK Hæ fremragende i og til mad. Det har vi leget med - eller det har vores huskok Christine Bille Nielsen eksperimenteret med - og det er der kommet en lækker 3-retters nytårsmenu ud af. 

Menuen byder på rejere og jordskokker til forret, torsk med bacon til hovedret og mandelkage med pærer til dessert. Vi har testet, og det er en virkelig lækker menu!

Du finder opskrifterne her:

Hermed ønskes i alle en glædelig jul og et fantastisk nytår! Pas på jer selv og hinanden, og drik gerne en god øl undervejs.


Udvidede åbningstider i gårdbutikken
Skrevet af: Herslev, dec 17, 2014
Kategori: Generel

Hvis du mangler en julegave eller værtindegave til julens hyggelige sammenkomster, skulle du kigge forbi vores gårdbutik, hvor vi hele tiden har et væld af gaveæsker og -kurve i forskellige prisklasser. De er pakkede med øl, brændevin, kogebøger, mel, ølglas med mere. 

Og du kan naturligvis også sikre dig jules øl fra Herslev, hvis du kigger forbi. 

Vi har åbent 22., 23. 29. og 30. december fra 10-15. 

Et andet bud på en julegave kunne være en af vores rundvisninger med ølsmagning her i foråret. Læs mere om dem her...


Først hø - nu er vi helt ude i hampen
Skrevet af: Herslev, dec 2, 2014
Kategori: Generel


I denne uge lancerer vi en ny variant i vores MARK-serie, nemlig MARK Hamp, som er brygget på ja, hamp. 

Som med MARK Hø er den brygget uden humle, gæret vildt på frisk hamp og med vores egen økologiske malt. Endnu en øl med smag af Herslev. 

MARK Hamp er syrlig i smagen, men modsat MARK Hø har den også en behagelig sødme og en let bitter eftersmag fra hampen, som jo er i familie med humle. 

En meget drikkevenlig øl på 8,5%, som går godt til kødretter.

MARK Hamp er på hanerne på udvalgte barer og cafeer i løbet af denne uge. I 2015 kommer den også ud på flaske. 


Øl med hø i modvind hos Fødevarestyrelsen
Skrevet af: Herslev, dec 2, 2014
Kategori: Generel

Vi elsker at eksperimentere og finde på noget nyt - og det gerne med det formål for øje, at skabe øl, som smager endnu mere af Herslev. Derfor har vi i 2014 lanceret vores Mark serie med øl, som er brygget uden humle, men i stedet på lokale råvarer. 

Vores Mark Høøl har vist sig ganske populær. En helt speciel drik, som er gæret vildt på hø, og som vi ynder at kalde syrligt vildskab. Den er ikke som noget andet, men den er særdeles fremragende til mad - og med en alkoholprocent på 4,9% er den et let alternativ til fx hvidvin både i og til mad. 

Vi elsker den. Vores kunder elsker den. Men Fødevarestyrelsen er ikke så glade for den... Eller det vil sige, de kan ikke godkende den, da hø ikke står på EU's liste over godkendte fødevarer. Derfor har vi indsamlet dokumentation for, at hø har været anvendt i mad og drikke før 1995. Det er ikke så svært, for hø har været brugt siden oldtiden til fx øl. 

I gamle dage, da mutter bryggede i bryggerset, var det blandt andet helt almindeligt at bruge hø til at filtrere øllet. 

Indtil videre er vores MARK Hø ikke godkendt i Fødevarestyrelsen. Men de har heller ikke bedt os stoppe produktionen, for den endelige afgørelse er ikke truffet endnu. 

TV2 Lorry lavede et indslag om problemstillingen for nylig - se det her: Lorry

Derfor er der fortsat hø i øllet fra Herslev Bryghus. Og fik vi nævnt, at den smager forrygende i et højt glas. Vi påtænker at drikke den nytårsaften, når vi går ind i det nye år!


Herslev lægger lokaler til Fødevarministeriets Måltidstænketank
Skrevet af: Herslev, okt 27, 2014
Kategori: Generel

Fødevareminister Dan Jørgensen på Herslev BryghusDer var smørrebrød på tallerkenen og Herslev øl i glasset, da Fødevareminister Dan Jørgensen og Borgmester Mette Touborg i dag bød velkommen til Fødevareministeriets nye  Måltidstænketank på Herslev Bryghus. 

Formålet med tænktetanken er at sætte fokus på danskernes mad og måltider og give nogle råd til befolkningen omkring bedre og mere alsidig mad i de danske hjem. Samtidig også sætte fokus på lokale råvarer, udvalg og tilgængelighed. 

Den nye tænketank, hvis medlemmer tæller både kokke, forskere og repræsentanter fra landbrugs- og fødevarebranchen, har valgt Herslev Bryghus som rammen for deres første møde, da vi netop sætter fokus på god mad, kvalitet og lokale råvarer. Samtidig er der noget autentisk ved at sætte hinanden stævne og tale om mad og måltider på en gammel gård, som nu er en velfungerende produktionsvirksomhed. Faktisk indtog forsamlingen frokosten i vores gårdbutik, som ligger i gårdens forhenværende svinestald. 

Vi startede dagen med frokost, som vores "huskok" Christine Bille Nielsen serverede i gårdbutikken. Menuen bød blandt andet på rugbrød med mask fra bryggeriet, hjemmelavet lammerullepølse og sild fra Herslev Fjord.

Dagen igennem vil deltagerne tale om blandt andet danskernes mad-kunnen, vores holdning til mad samt hvordan vi er sammen om vores mad. 

Herslev Bryghus er naturligvis glade for, at få så fornemt besøg. Det er dejligt at mærke, at folk anerkender vores tankegang med kvalitet, økologi og det lokale i centrum. 

 

Læs mere om Måltidstænketanken her...


Flot anmeldelse af Mark høøl i Ekstra Bladet
Skrevet af: Herslev, okt 11, 2014
Kategori: Generel

Ekstra Bladets ølanmelder, Ole Madsen, har i dag anmeldt en række nye øltyper og tiltag i den i forvejen alsidige ølverden.

"Herslev bør være et klassificeret distrikt på samme måde som champagnedistriktet. En unik øloplevelse," skriver Ole Madsen blandt andet i artiklen her på Ekstra Bladet.

Her falder vores Mark Høøl ind, og den får rigtig pæne ord - og 6 ud af 6 flotte stjerner - med på vejen:

Vi er også selv meget stolte af Mark. Vi drikker den til fisk og skaldyr, som aperitif og den kommer helt sikkert til gøre det ud for champagnen nytårsaften hos et par af vores medarbejdere. 

Se også Tores video herunder, hvor han fortæller om, hvordan og hvorfor han i samarbejde med brygmester Kristoffer Wollf har valgt at brygge på vores hø. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi brygger øl med de nære ting
Skrevet af: Herslev, okt 9, 2014
Kategori: Generel

På Herslev Bryghus tager vi afsæt i naturen omkring bryghuset, når vi udvikler nye øl. Vi laver øl, som smager af Herslev, fordi vi bruger råvarer fra vores eget landbrug som korn og hø samt smagsgivere som fx gran i vores øl.

Det giver mening for os, og i denne video fortæller Tore om hvorfor, vi gør det - og hvilke tanker, der ligger bag. 

Vi brygger efter økologiske principper med økologisk malt og på et certificeret økologisk bryghus. Men når vi plukker gran i naturen, som ikke er dyrket efter certificerede økologiske forhold, kan vi ikke pryde øllet med øko-mærket. Men vi vælger det lokale frem for økologien i dette tilfælde, for det giver mere mening for os at hente gran her i Herslev fremfor at få øko-gran fragtet på tværs af landet og bruge ressourcer på det. 

Hør Tore fortælle om Mark Høøl og Granøl her:

 


Øllet skal i maden
Skrevet af: Herslev, sep 12, 2014
Kategori: Generel

Når Christine Bille Nielsen lørdag d. 4. oktober inviterer på middag i gårdbutikken, er der fokus på øllets fremragende egenskaber som smagsgivere i alle mulige typer retter.

Øl er nemlig langt fra kun til simreretter. 

Christine præsterer denne aften en fem-retters menu tilberedt de lokale råvarer, som hun på dagen kan samle, fange og plukke. Menuen spænder over fisk og vildt til dessert - og fælles for alle retter er, at øllet indgår som en vigtig smagsgiver. 

Tore sammensætter en nøje udvalgt ølmenu, som passer perfekt til maden.

Det hele koster dig 495 kroner + gebyr, og der er garanti for en god aften med spændende smagsoplevelser og gode øl. 

Billetterne købes på Billetten.dk. Læs mere om arrangementet her...

 

 

 

 

 


Herslev Bryghus på Copenhagen Cooking
Skrevet af: Herslev, aug 25, 2014
Kategori: Generel

I denne uge løber madfestivalen Copenhagen Cooking af stablen i København.

Her kan du opleve Herslev Bryghus i samarbejde med Restaurant SALT på Admiral Hotel, som dagligt mellem kl 13-14 serverer østers med Herslev øl i cafeen for 100 kroner. Dette er SALTs version af sund fastfood. 

SALT er også værter ved "Øl og fingermad", hvor selskabet sejler ud fra kajen ved Admiral Hotel og på en aftentur på Øresund serverer en række lette retter ledsaget af gode øl fra Herslev. På turen vil køkkenchefen fra SALT samt Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus være med, og de fortæller lidt undervejs. 

Den 31/8 deltager SALT i Nordic Taste, hvor de serverer tre små retter til 3000 personer. Det overordnede tema her er Herslev øl og kirsebær. Der bliver en salt og en sød version – samt en drik med friskpresset kirsebærsaft og hø øl til.

Læs mere på: http://www.copenhagencooking.dk/ og køb billetter på www.billetto.dk

 


Herslev Bryghus holder høstfest 30. august
Skrevet af: Herslev, aug 6, 2014
Kategori: Generel

Efter en dejlig varm sommer, er vi godt i gang med at planlægge vores årlige høstfest, som finder sted lørdag d. 30. august kl. 10-18.

Høstfesten er efterhånden blevet en tradition på bryghuset, hvor lokale fødevareproducenter hver især har en stand, hvor fra de serverer netop deres specialiteter. Når man har besøgt alle stande, har man et komplet måltid med lokal mad - til en pris på 10 kroner pr. stand. 

Til høstfesten kan du bla. møde:

 • Christine Bille Nielsen med salater
 • Mikkel Friis Holm med chokolade
 • Just Coffee leverer kaffe
 • Dalsbakkegaard med oksekød
 • Juciful kommer med hjemmelavede ispinde
 • Samt brød  helstegt pattegris med mere. 

Derudover er der jazz jam med Julie Christiansen fra kl. 14, hvor alle opfordres til at medbringe egne instrumenter og byde ind med musik. Dagen igennem er der desuden snobrødsfest for de små samt billedudstilling ved den lokale billedkunstner Charlotte Hjelholt.

Vi glæder os til at se jer!

Vi forbeholder os ret til at ændre programmet, hvis vejret skulle drille. 


Tak for den dejlig fødselsdag!
Skrevet af: Herslev, jun 25, 2014
Kategori: Generel

Vi havde en dejlig dag med masser af gæster, da vi lørdag d. 14. juni holdt 10 års fødselsdag her på bryghuset. 

Vi fik med gæsternes hjælp brygget en spændende jubilæumsøl uden humle med urter og tang fra Herslev. Den glæder vi os til at smage, når den er klar om et par uger. 

Kig forbi vores Facebookside for at se en masse billeder fra dagen: Facebook


Program for jubilæumsfesten 14. juni
Skrevet af: Herslev, jun 11, 2014
Kategori: Generel

Når vi på lørdag d. 14. juni holder fødselsdagsfest, er der aktiviteter for hele familien. Og der bliver naturligvis solgt lækker, lokal mad og gode øl fra pølseovnen. 

Menuen byder på vores ramsløgpølse med surkål (kendt fra Ledreborg Livsstilsdage), en aspargeshotdog med friske asparges og hollandaise samt Herslev Bryghus' bedste hotdog med det hele. Luksusmad tilberedt og serveret fra vores egen pølsevogn. 

Program for dagen:
(Mødested er i gårdbutikken)

10-18 
Pølsevognen er åben med øl, mad og vand
Gårdbutikken er åben med salg af øl, fadøl, kaffe med mere. 

Kl. 10 
Brygmester Kristoffer Wolff møder gæsterne i gårdbutikken og taler om det jubilæumsbryg, som skal brygges på dagen. Gæster må meget gerne medbringe egne lokale urter til brygget - men vi går også ud i naturen omkring bryghuset og finder urter med mere. Herefter går Kristoffer i gang med at brygge, og gæsterne kan følge brygprocessen dagen igennem.

Kl. 11-12
Grundlægger og ejer af Herslev Bryghus, Tore Jørgensen, fortæller om, hvordan landbruget på bryghuset hænger sammen med produktion af øl. Og hvordan, det økologiske kredsløb fungerer.

Kl. 12
Vi får besøg af en naturvejleder, som kigger på og taler om de indsamlede og medbragte urter. Han går også på tur ud i naturen, hvis vi fortsat mangler ting til jubilæumsbrygget. 

Kl. 15
Tore Jørgensen fortæller om tilblivelsen af Mark, vores nye øl brygget på hø, og vi smager på flere varianter og testbryg. Gratis.  

Kl. 16
Kok og forfatter Christine Bille Nielsen fortæller om øl, mad og lokale råvarer - og fortæller blandt andet om de retter, som serveres på dagen, som netop tager afsæt i disse elementer.  

Kl. 18
Vi siger tak for i dag! 


10 års jubilæum på Bryggeriernes dag
Skrevet af: Herslev, jun 4, 2014
Kategori: Generel

I år er det 10 år siden, vi første gang bryggede øl på Herslev Bryghus. Vi startede med vores pale ale, og siden er der løbet rigtig mange nye og spændende øl gennem bryganlægget. I dag har vi et bredt sortiment spændende fra pilsner og landøl over IPA og IDA til Barley Wine, Aspargesøl og Stjernebryg. 

For at markere vores 10 års fødselsdag holder vi fest lørdag d. 14. juni fra kl. 10. Her vil der være åbent for fadølshanerne i vores pølsevogn, ligesom der bliver solgt lokal mad til. 

Vi fejrer også dagen med lanceringen af vores nye ølserie Mark, som er brygget på hø i stedet for humle. 

På dagen håber vi på gæsternes hjælp til dels at komme med ideer til netop dette bryg, og dels til at hjælpe med at samle urter med mere i nærområdet til at komme i brygget. 

 

Vi starter kl. 10, og vi glæder os til at se jer!

 

Den 14. juni er desuden Bryggeriernes dag, hvor bryggerier landet over holder åbent hus.


Mød Herslev på Ølfestival i Tap 1
Skrevet af: Herslev, maj 20, 2014
Kategori: Generel

I den kommende weekend afholder Foreningen Danske Ølentusiaster ølfestival i Tap 1 (Det gamle Carlsberg) i København. 

Her er Herslev Bryghus naturligvis repræsenteret på en stand, som vi deler med Kølster Malt og Øl. 

På festivalen får gæsterne mulighed for at smage øl fra Herslev Bryghus' nye serie, MARK, som er brygget på hø fra Herslev i stedet for humle. Mark bliver først for alvor lanceret 14. juni, hvor bryghuset fejrer sin 10 års fødselsdag, men på ølfestivalen medbringer vi fem forskellige testbryg i den nye serie. Der er udskiftning på hanerne løbende i løbet af weekenden. 

På ølfestivalen kan du i øvrigt smage på øl fra en lang række af bryggerier i Danmark og udlandet. Læs mere her: http://beerfestival.dk/

 

 

 

 


Asparges Hvede Øl på hylderne
Skrevet af: Herslev, maj 2, 2014
Kategori: Generel

I går 1. maj lancerede Herslev Bryghus årets Asparges Hvede Øl i Torvehallerne i København. Her præsenterede Tore øllet for de fremmødte gæster, som tog rigtig godt imod den nye øl.

Asparges Hvede er brygget med friske asparges fra Søren Wiuffs gård ved Lammefjorden. Det er en klassisk hvedeøl med smag af asparges, og den går rigtig godt med friske grøntsager, friske forårsretter og ja, asparges. 

Med en alkoholprocent på 5,1% er det en let og sommerlig sag.

Køb den hos vores forhandlere - eller kig forbi vores gårdbutik, hvor vi altid har den på køl. 

 

 

 

 

 

 

 


Tak for at I tog godt imod vores nye øl
Skrevet af: Herslev, apr 22, 2014
Kategori: Generel

Kort før påske overtog vi fadølshanerne på Søernes Ølbar i København, hvor vi præsenterede vores nye øl med hø for de fremmødte gæster. Det var en rigtig god oplevelse, og vi er glade for at så mange mødte op, og  at i tog så godt imod vores hø-øl. 

Det er både spændende og nervepirrende at præsentere et helt nyt produkt på den måde, men vi fik så positiv respons, at vi med glæde går videre med hø-projektet - og vi tager naturligvis jeres kommentarer og forslag med i processen.

Vi har lavet en lille video fra vores dag på Søernes Ølbar:


Kom og smag på vores nye øl med hø
Skrevet af: Herslev, mar 28, 2014
Kategori: Generel

Henover vinteren har vores brygger og de øvrige medarbejdere på Herslev Bryghus arbejdet hårdt på noget helt nyt, som i endnu højere grad fanger smagen af Herslev.
Vi har skiftet humlen ud med hø, hvilket har givet os en helt ny og anderledes slags øl, som vi glæder os til at dele med jer. 

Vil vi derfor gerne invitere jer til vores lancering:

Lørdag d. 5/4-14 kl. 15 på
Søernes Ølbar, Sortedamsdosseringen 83, 2100 Kbh. Ø.


Her er Herslev Bryghus vært for Tap Takeover, hvor du finder du Herslev øl på alle 20 haner - og heriblandt 4 haner med hø-øl. 


Endnu mere lokalt

På Herslev Bryghus udnytter vi de råvarer, vi har i naturen omkring os. Vi har længe brugt vores egen korn til malt til øllet, vandet kommer fra det lokale vandværk og vi bruger for eksempel lokal honning, birk, hyben og asparges som smagsgivere i vores øl.

Med vores nye hø-projekt bliver vores øl endnu mere lokalt.

“Vi har givet os selv udfordringen at lave en øl, som kun består af råvarer fra Herslev. Det er blevet til en øl, som smager anderledes end øl, som vi kender det. Den er syrlig, og har ikke den traditionelle bitterhed, som vi kender fra øl. Det er en helt ny type af øl,” fortæller grundlæggeren af Herslev Bryghus, Tore Jørgensen. 

Han forklarer, at den nye type lander i et felt mellem øl, vin og cider.

Den nye øl kommer i flere forskellige varianter, hvor Tore Jørgensen og brygger Kristoffer Wolff arbejder med høet på forskellige måder.
I første omgang kan vi præsentere fire forskellige fra en mild bryg på 6% til en superstærk fadlagret version på 10%

Senere på året vil øllet med hø også komme på flaske, men i første omgang løfter vi sløret med øl på fad. 
 

Vi glæder os til at se dig - og til at høre, hvad du synes, om vores nyeste projekt!


Herslev Chokoladeøl på Chokoladefestival
Skrevet af: Herslev, mar 5, 2014
Kategori: Generel

Vi kan lide øl, men vi kan også lide chokolade. Og med godt håndværk, kreative samarbejder og flid har vi i samarbejde med Chokoladeselskabet brygget en chokoladeøl. 

Herslev Bryghus og Chokoladeselskabets chokoladeøl bliver præsenteret på den årlige chokoladefestival i Tap 1 i København i den kommende weekend 8.-9. marts 2014.

Det er en mørk øl med en god smag af mørk chokolade og vanille. Den er brygget med chokoladenibs fra Ghana, som Frederik er ved at gøre klar på billedet her ved siden af. 

Denne chokoladeøl nydes bedst ved stuetemperatur, da det er her, smagsnuancerne bedst træder frem. Den smager fremragende til desserter. 

 

 

 

 


Jazz jam i gårdbutikken
Skrevet af: Herslev, feb 10, 2014
Kategori: Event

På lørdag d. 15. februar kl. 13-16 afholder vi jazz jam i gårdbutikken. 

Vi har inviteret nogle dygtige musikere, som kommer og spiller, og de vil meget gerne spille med dig også, hvis du tager dit instrument med til Herslev. Alle er velkomne til at give et nummer, og der er naturligvis øl på køl og kaffe på kanden. 

Hvis du ikke selv spiller musik, er du naturligvis velkommen til at komme og nyde musikken, selskabet og øllet. 

Vi garanterer en hyggelig dag med masser af musik og hygge. 

Foto; Eva Neesgård Stavad


Vind en øloplevelse for 10 personer
Skrevet af: Herslev, feb 5, 2014
Kategori: Event

Lige nu har du muligheden for at vinde en helt unik øleoplevelse for 10 personer her på Herslev Bryghus. 

I samarbejde med Irma har vi nemlig lavet en fotokonkurrence. Detaljerne fortæller Tore om på videoen herunder.

Deltag i konkurrencen på Irmas Facebookside. 

Herslev Irma jan 2014 from Herslev Bryghus on Vimeo.

 


Herslev i Irma
Skrevet af: Herslev, jan 30, 2014
Kategori: Generel

På hylderne i Irma finder du øl fra Herslev Bryghus. Irma forhandler hele seks varianter fra vores faste sortiment som for eksempel Pilsner, Pale Ale og Landøl.

Det betyder naturligvis også, at du kan købe vores øl på nettet gennem Irmas netbutik - og dermed få øllet leveret lige til døren. 

På søndag, når Irmas tilbudsavis dumper ind i postkassen, vil det være med en spændende konkurrence, hvor du kan vinde en unik øloplevelse for ti personer her på bryghuset. 

Vi fortæller naturligvis meget mere om konkurrencen på søndag, når den går i gang på Irmas Facebookside, Irmas hjemmeside og vores egen Facebookside

Vi glæder os til at se, hvad i finder på at sende til os i forbindelse med konkurrencen!

 


Lørdagsfrokost i gårdbutikken i januar
Skrevet af: Herslev, jan 23, 2014
Kategori: Mad

Hver lørdag i januar måned kan du få en lækker lørdagsfrokost i gårdbutikken på Herslev Bryghus.

Vi serverer vores egen udgave af Pariserbøf med vinterpickles og rødbeder syltet på øl-eddiker, hjemmebagt brød, og hele balladen af løg, kapers, æggeblomme og alt der hører til.

Vi har naturligvis hele udvalget af øl på køl samt enkelte på fad, som du kan nyde til maden. Du kan også smage på to af husets egne brændevine destilleret på øl, ’Korn’ og ’Stjerneanis’.

Derudover kan du som altid købe øl, brændevin, øleddiker osv. i gårdbutikken, hvor du altid finder hele vores sortiment på hylderne.

Så kig forbi og nyd januars kølige lørdage i vores lune gårdbutik.


Gårdbutikken har åbent:
Fredag 13-18
Lørdag 10-15

(Frokost kun på lørdage)


Rundvisning og ølsmagning på bryghuset
Skrevet af: Herslev, jan 23, 2014
Kategori: Generel

Har du lyst til at opleve Herslev Bryghus bag kulisserne? 

I løbet af 2014 inviterer vi på rundvisning og ølsmagning i bryghuset. Her får du mulighed for at se, hvor øllet bliver til, og høre om vores proces helt fra mark til glas.

Du kommer også til at smage på seks forskellige varianter af husets øl - udvalget vil skifte lidt alt efter sæsonen, og hvad der er aktuelt på tidspunktet. 

Vi har fastsat fire datoer i løbet af året, og du kan købe billetter til 150 kroner via billetten.dk. Første gang er fredag d. 7. marts kl 17-19.30.

Læs mere og se datoer på voreseventkalender.


Tak for året der gik - vi glæder os til 2014!
Skrevet af: Herslev, jan 14, 2014
Kategori: Generel

2013 har på mange måder været et godt år for Herslev Bryghus. Vi har arbejdet med at udvikle netop vores måde at gøre tingene på.

Vi har med stor succes inviteret til madaftener og events på bryggeriet, hvor vi har kombineret vores øl med mad. Vi har serveret mad af lokale råvarer, som er tilberedt, så det passer til øllet bedst muligt. Her har vores øleddiker været særdeles gode til at smage øl og mad sammen.

Disse aftener har også været med til at udvikle os, da vi har oplevet, hvordan de lokale råvarer naturligt binder måltidet sammen både smagsmæssigt og kulturelt.

Nærhed og dialog
Vores gårdbutik har givet os en god mulighed for at præsentere vores produkter - og ikke mindst for at komme i dialog med vores kunder. De har fået mulighed for at se bryggeriet og smage på øllet i hjemlige omgivelser. Vi har også fået muligheden for at høre deres mening om vores produkter, og hvordan de bruger og nyder vores øl, brændevine og øleddiker.

Det har været spændende og udfordrende at opleve, hvad det økologiske bryggeri har gjort for vores virksomhed. Det er helt naturligt for os at handle lokalt og kende dem, vi samarbejder med. Enkelte råvarer kan vi ikke købe økologisk lokalt, men selvom vi handler globalt, oplever vi stor entusiasme og nærhed fra vores leverandører. Både lokalsamfundet, forhandlere og forbrugere har taget godt imod og deltaget aktivt i denne udvikling, og det glæder os.

Det er naturligt for os at være opmærksomme på vores forbrug af alle ressourcer. Det at drive vores bryggeri økologisk i 2013 har dermed også været medvirkende til, at 2013 er blevet et godt økonomisk år.

Mere af det hele
I 2014 vil vi gøre mere af det, vi gjorde i 2013.
Vi vil gøre mere af det, vi tror på. Vil vil lytte til, hvad vores kunder og forhandlere siger, og lade det smelte sammen i den retning, vi skal.
Herslev Bryghus bliver mere lokalt, mere nordisk og mere bæredygtigt. Vi vil udvikle Herslev-smagen mere, brygge flere øl, lave flere eddiker og mere brændevin.
Og vi glæder os til at være endnu mere sammen med alle jer, som drikker vores Herslev øl.

Vi starter året med at invitere på lørdagsfrokost i gårdbutikken hver lørdag i januar måned. Her serverer vi vores version af en pariserbøf med vinterpickles, rødbeder syltet på øl-eddiker, hjemmebagt brød og hele balladen af løg, kapers, æggeblomme. 

Og så har vi naturligvis masser af gode øl på køl.Rigtig godt nytår til alle!
 
Med venlig hilsen

Tore Jørgensen
Herslev Bryghus


Fadlagret Stjernebryg 2012
Skrevet af: Herslev, dec 16, 2013
Kategori: Generel

Vores juleøl er populære. Faktisk er Økologisk Juleøl og Stjernebryg så populære, at vi har i år har totalt udsolgt fra lageret.

Heldigvis har vi fundet en fadlagret Stjernebryg fra 2012 frem, som vi har tappet og som er på vej ud i butikkerne nu. Så der er stadig juleøl fra Herslev Bryghus at finde på hylderne.

Vintageversionen af Stjernebryggen fra 2012 har ligget på egetræsfade siden sidste år, hvilket har givet den en rigtig behagelig rund og mere fyldig smag. Den holder fortsat 8 %, og passer perfekt til julemad og dessert.

Den står naturligvis også på hylden i gårdbutikken.

 

 

 

 

 

 

 


Julekål med Malt Øl Eddike fra Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, dec 1, 2013
Kategori: Mad

rødkål med Herslev Malt Øl Eddike

Et helt unikt produkt fra Herslev Bryghus er vores øl eddiker, som dels har maltsmag fra øllet, dels sødme fra restsukkeret i ølproduktionen.

MALT ØL EDDIKE er den perfekte smagsgiver til retter med kål, løg, korn og svinekød. Eddikens milde syre, lette sødme og kornsmag er god til salatdressinger og tilsmagning af gryderetter og saucer. Mad med øl eddike passer særlig godt til dansk og nordisk mad, julemad og mad som du vil nyde til øl.

Her kan du læse Christine Bille Nielsens opskrift på Rød spidskål med Malt øl eddike.


Hvad skal du drikke til julemaden?
Skrevet af: Herslev, nov 26, 2013
Kategori: Øl

Julens mad skriger på gode øl, som kan modsvare de fede og syrlige noter i den traditionelle julemad.

Herslev Bryghus har to forskellige juleøl på tapet i år - Økologisk Juleøl og Stjernebryg. Her fortæller Tore om de to varianter og om, hvordan de bedst passer med julens dejlige mad.

 

Du kan købe Herslev Økologisk Jul og Stjernebryg hos vore forhandlere blandet andet Irma samt i vores gårdbutik i Herslev.


Kyster og Berthelsen på Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, nov 20, 2013
Kategori: Generel

Herslev Bryghus sætter endnu engang fokus på øl og mad – denne gang i  i selskab med Carsten Kyster og Carsten Berthelsen.

Kyster og Berthelsen har mange års erfaring med henholdsvis mad og øl. De har for nylig udgivet bogen ”Godt bryg, god mad”. Bogen, som er en fin blanding af historier og opskrifter, handler netop om øllets fortræffeligheder i og til mad, ligesom opskrifterne i bogen er lækre og til at gå til.

Lørdag d. 30. november 2013 kl 18-23 besøger de to Herslev Bryghus, hvor de udover at servere en lækker middag, vil fortælle om øl og mad i vores hyggelige gårdbutik.

Denne aften bliver der udelukkende brugt og serveret øl fra Herslev Bryghus (muligvis også øleddike) i og til maden. Ambitionen er at vise ølles store muligheder i forhold til vin samt at parre maden og øllet, så det går op i en højere enhed.

Carsten Berthelsen er foredragsholder og forfatter med en brændende kærlighed til populærkultur, kulturhistorie, stor musik, blændende billeder – og øl! Han har skrevet adskillige bøger om øl og øllets historie, ligesom han jævnligt underholder med inspirerende og morsomme foredrag om især øl og mad. Han er blevet kaldt "Øllets Stand'upper", hvilket meget godt beskriver den oplevelse, man får, når han fortæller.

Carsten Kyster er madskribent, madstylist og kok, og har blandet andet arbejdet sammen med Jamie Oliver i sin tid i London. Han er manden bag te-udsendelsen "Harry med Far i Køkkenet" på DR1 og kogebogen for børn "Harrys Køkken." Han skriver desuden jævnligt om mad i bl.a. Politiken, Bo Bedre og Alt For Damerne.

Sammen har de to samlet mange års erfaring og interesse for øl og mad i en spændende bog, som både fortæller øllets historie og giver en masse interessante og let tilgængelige opskrifter med øl i centrum. 

Aftenens menu:

 • Små hapsere bla. torsk rimmet i hyldeblomstøl, vanilje, kardemomme og chili samt ølnaise & cucumberland pølser - med Herslev Pilsner og Hvede
 • Kyllingeleverpaté med grillet brød og råsyltet grønt fra Søren Wiuff - med Herslev IPA
 • Stegt torsk med svamperagout og grønkål - med Herslev Pale Ale
 • Kalverullesteg med pære, citron, rosmarin, hvidløg og flere af Søren Wiuffs grønsager - med Herslev IDA
 • Chokoladekage Nemesis med pale ale og vanilje - med Herslev Stjerne Bryg

 Prisen for arrangementet er 595 kroner, og billetterne købes via Billetten.dk.

 Herslev Bryghus arrangerer kørsel til Roskilde Station efter arrangementet for 40 kroner. Dette aftales ved ankomsten. Såfremt man rejser med offentlig transport, kan man booke telebus fra Lejre Station.

Læs mere på vores eventkalender.


Bryggerdag på bryggeriet
Skrevet af: Herslev, nov 12, 2013
Kategori: Event

På fredag d. 15/11-13 afholder Herslev Bryghus bryggerdag, hvor vi får besøg af en række af de bryggerier, som får produceret deres øl på bryghuset.

Vi kan blandt andet byde velkommen til Flying Couch, Xbeeriment, Halsnæs Bryghus og Rørvig Bryghus.

Brygningen starter kl 9, og her vil der være kaffe til de fremmødte. Til frokost og til aften (12-14 og 17-19) tænder Kristoffer op i pølsevognen, hvor man kan købe en pølse med mere.


Fra klokken 13 er der private sessions med de enkelte bryggere. I en time vil de fortælle om netop deres brand og bryg, uddele smagsprøver, svare på spørgsmål og vise rundt i bryggeriet. Disse sessions bliver ganske små og intime, så der er rig mulighed for at komme helt tæt på bryggeren. Private sessions koster 100 kroner inkl smagsprøver.

 • Kl. 13 Rørvig Bryghus med mere – v/ Tore Jørgensen
 • Kl. 14 Flying Couch – v/Peter Sonne
 • Kl. 15 Herslev Bryghus – v/ Kristoffer Wolff
 • Kl. 16 Halsnæs – v/Thomas
 • Kl. 17 Xbeeriment – v/Thomas Hoelgaard


 (Med forbehold for ændringer) Der købes billet på dagen, og da der er begrænsede pladser, gælder det om at komme først til mølle.

Læs meget mere om dagens program på Facebook: https://www.facebook.com/events/594181010640797/


Stormen ramte Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, okt 29, 2013
Kategori: Generel

Stormen blæste henover landet i går, og her på Herslev Bryghus gik det ud over vores lade, som mistede taget.

Faktisk lettede taget og blev blæst ca 50 meter væk. Det landede på den anden side af naboens automobilforretning - heldigvis uden at ramme hverken biler eller andet på sin vej.

Heldigvis gik det kun ud over vores lade, som jo er en landbrugsbygning, som primært anvendes til korn i siloer (som dog var tomme) og generel opbevaring. Altså er bryggeri og tappehal med videre helt intakt, og intet øl har taget skade.

Nu skal vi bare have lappet hullet - trods regn og blæst.

 

Du kan se flere billeder af skaderne på vores Facebookside.


Simregryde med Mikkel Friis-Holm
Skrevet af: Herslev, okt 21, 2013
Kategori: Generel

Kortere dage og vinterkolde aftener indbyder til simremad, og på Herslev Bryghus har vi inviteret kok og chokoladeconnoisseur Mikkel Friis-Holm på visit, for at han kan give sit bud på vinterens simrende mad.

Mikkel Friis-Holm, foto: Friis-holm.dk

Det foregår i gårdbutikken fredag d. 1. november kl 18, hvor Mikkel Friis-Holm med hjælp fra Christine Bille Nielsen byder på tre retter mad serveret med en af Tore Jørgensen nøje udvalgt ølmenu fra bryggeriets egne hylder.

Menuen består af Herslev Brædt, Simregryde med svin og mos samt en uimodståelig chokoladekage til dessert. Aftenens ølmenu byder på blandt nytappet juleøl og Barley Wine fra 2006.

Det er den oplagte mulighed for at invitere familien, svigerfar, drengeklubben eller kæresten på en dejlig middag i en kold tid.

Prisen for hele herligheden er 495 kroner + gebyr, og billetterne kan købes via Billetten.dk.

Vi arrangerer kørsel til Roskilde Station, når arrangementet er slut, så man kan nå toget mod København. Bare giv besked ved ankomst. Prisen er 40 kroner.

Læs mere om arrangementet på vores eventkalender.


Brændevin Stjerneanis - vores bud på en avec
Skrevet af: Herslev, okt 10, 2013
Kategori: Brændevin

Vi går den kolde tid i møde, og en god måde at varme sig i vinterkulden er Herslevs brændevine.

Vi har netop tappet tre fade brændevin på flasker, så nu har vi igen Brændevin Stjerneanis på lager.

Lagring på egetræsfade giver noter af vanilje og bløde taniner, og på trods af at Brændevin Stjerneanis indeholder både anis og koriander, er den særdeles mild og venlig i smagen. Faktisk kan den sagtens drikkes som en avec eller i stedet for en whisky til kaffen.

Brændevin Stjerneanis er et godt, dansk produkt, som på mange måder kan modsvare en god whisky.

Køb den i vores gårdbutik eller hos vore forhandlere.


Oktoberfest med vildt på menuen
Skrevet af: Herslev, sep 26, 2013
Kategori: Event

Når Herslev Bryghus inviterer til oktoberfest, er det med årstiderns vildt i centrum. Det sker, når forfatterne og madentusiasterne Christine Bille Nielsen og Trine Krebs inviterer på en vild aften med blandt andet sprængt fasan og hjortekølle på menuen.

Det foregår i Gårdbutikken lørdag d. 5. oktober kl 18-24.

 

 

Vore to kokke, som er aktuelle med kogebogen ”Vildt”, har sammensat en menu, som passer til årstiden og forener vildt med sæsonens friske grøntsager. En passende ledsager til sådan et måltid er netop det mørke øl som for eksempel Herslevs økologiske Oktober Bock samt Høstbryg Hyben, og kokkene har fået frit spil på bryggeriets hylder til at finde de perfekte øl til de enkelte retter.

 

Når Herslev Bryghus vælger at servere vildt til dette arrangement, skyldes det, at vi tror på den bæredygtige tanke om at udnytte de ressourcer, vi har i nærområdet. Ligesom vi udnytter kornet på markerne lige udenfor vore vinduer i ølbrygningen, er det oplagt også at fokusere på vildtet, som er så rigt til rådighed her i området omkring Lejre. Så oktoberfesten bliver i høj grad også et stykke af lokalområdet med fokus på de lokale ressourcer. 

 

Aftenens menu byder på:

 • Saltkringler og sennepsdressing
 • Rødbede-vildtsuppe med creme fraiche og frilandskarse
 • Sprængt fasan og saurkraut tilsmagt med øleddike
 • Hjortkølle med en overflod lammefjordens bedste efterårsgrønt og vilde urter
 • Maltost
 • Pærestrudel, chokoladesauce med porter og flødeskum

Det vil på dagen desuden være muligt at erhverve sig kogebogen ”Vildt” i  signeret version til en speciel oktoberfestpris på 250 kroner.

Der er et begrænset antal billetter til arrangementet, og billetterne koster 685 kroner inkl. 5 retters menu og tilhørende ølmenu. De kan købes på Billetten.dk


Herslev brygger øl i samarbejde med Aarstiderne
Skrevet af: Herslev, sep 17, 2013
Kategori: Øl

Herslev Bryghus har i samarbejde med Aarstiderne og Kølster Malt og Bryg lavet en øl, som hedder ØL.

Der er tale om en let humlet ale på 5% med en let sødme fra  malten, som kommer fra Krogerup Avlsgård.

Samarbejdet mellem Herslev Bryghus og Per Kølster kombinerer Kølsters erfaringer med at dyrke korn, malte og brygge og Herslevs solide erfaringer med at brygge økologisk i større skala.

En anden del af dette samarbejde har resulteret i en ny version af vores populære porter, hvor brygmester Kristoffer Wolff selv har været med til at risten malten hos Per Kølster.
Dermed har brygmesteren kontrol over endnu en fase i brygprocessen og kan dermed sætte sit præg på denne del af processen også.

Du kan høre mere om det spændende samarbejde mellem Herslev og Per Kølster på Årstidernes hjemmeside, hvor du også kan se en video, hvor Tore Jørgensen og Per Kølster taler om det unikke samarbejde.

ØL kan ligesom Herslevs øvrige øl købes på Aarstiderne, som leverer direkte til døren.


Herslev modtager Den Regionale Ølpris 2013
Skrevet af: Herslev, sep 13, 2013
Kategori: Generel

På Øllets dag i lørdags d. 7/9-13 modtog Herslev Bryghus Danske Ølentusiasters Regionale Ølpris i Region Midtvestsjælland.

Tore havde dog travlt med at servere øl på Food Festivalen i Aarhus, så det blev desværre ikke til den store ceremoni på dagen, men her er regionsformand Henrik Palms brgrundelse for at give prisen til netop Herslev Bryghus.

Stor tak til Danske Ølentusiater for prisen!

 

Jeg burde starte med kære Tore, men jeg ved at Tore er i Aarhus til Food Festival 2013 hvor Herslev Bryghus i samarbejde med Kølster og Kissmeyer præsenterer Ny Nordisk Øl.

Siden starten i 2004 har Herslev Bryghus leveret håndværksøl i høj kvalitet. I dag er princippet "Fra jord til bord", hvor der anvendes korn fra egne marker til malten og hele processen kendetegnes af enkle principper, hvor godt håndværk, gode økologiske råvarer og skånsom produktion går hånd i hånd for at sikre den gode smag.

Idéen med at udnytte jorden omkring bryghuset er helt på linje med de nye tendenser i den danske ølverden, hvor Herslev Bryghus var en af pionererne i det vi i dag kender som "Ny Nordisk Øl". Ny Nordisk øl er en af de vigtigste grunde til at prisen i år gives til Herslev Bryghus.

Sortimentet spænder vidt fra solide kendte klassikere som Hvedeøl, Pilsner, Ale og Porter men også gamle danske øltyper som Landøllen.

Alle årstiderne er dækket ind med ikke mindre end 10 årstidsøl. Der er øl til Påsken og foråret, når maj kommer sød og mild ledsages den naturligvis af en Maj Bock. Asparges Hvedeøllen er blevet en nyklassiker og er mig bekendt en ener i både dansk og international øl. Sankt Hans ledsages naturligvis af både midsommervisen og en Midsommerøl eller en Gorms Bryg. Når efteråret sætter ind kan mørke og rusk drives bort med en Høstbryg og en Oktober Bock. Når den søde juletid kommer er Herslevs Juleøl og Stjernebryg nødvendige før julefreden sænker sig. Jeg var en tur i arkiverne og i Smag & Behags årlige juleølssmagning har Stjernebryg i alle årerne klaret sig meget flot, 4 points ud af 5! Og det skal lige siges at der er ingen, der har fået 5 ud af 5! Det bliver ikke jul hos mig uden at Stjernebryg er i hus!

Vintage serien med Barley Wine og Stjernebryg og eksperimenter med fadlagring og vildgær) giver nye og anderledes smagsoplevelser. Herslev Bryghus har fået det gode øl ind på nogle af landets bedste restauranter og leverer blandt andet til Michelin restauranterne Kokkeriet og Geranium.

Senest er sortimentet udvidet med Øleddike og Brændevin, hvor malten anvendes på nye måder.

Det er derfor med stor stolthed at jeg overrækker dette diplom og en erkendtlighed på 2,500 kr. til Herslev Bryghus i håbet om at I også fremover vil skænke os mange spænende øl oplevelser!

Tillykke med prisen!

Højt skum

Henning Palm

Regionsformand Midtvestsjælland


Oktober Bock på hylderne
Skrevet af: Herslev, sep 10, 2013
Kategori: Øl

I dag er årets Oktober Bock tappet på bryggeriet. Det vil sige, at den nu er på vej ud til vores forhandlere.

Oktober Bock er en kastaniefarvet, kraftig maltet øl på  7,5%, som egner sig godt til efterårets kraftige madretter, vildt og rodfrugter.

Den er naturligvis allerede på hylderne i vores gårdbutik, så her kan du købe den allerede i weekenden, hvis du ikke kan vente længere.

 

 

 

 


Herslev på FOOD i Aarhus
Skrevet af: Herslev, sep 4, 2013
Kategori: Event

Når FOOD festivalen i Aarhus i den kommende weekend tager imod op mod 25.000 gæster, er det udelukkende Herslevs økologiske landøl og Aarhus Bryghus' pilsner, som bliver serveret i ølboderne.  

Temaet for årets FOOD festival er nordisk, så der er fokus på nordisk mad og drikkevarer. Vi er naturligvis glade og stolte over, at de mange gæster på FOOD kan smage vores landøl til sådan et arrangement.

Herslev Bryghus er desuden at finde på en stand sammen med Per Kølster og Anders Kissmeyer i festivalens afdeling om Nordiske Dråber. Her er tale om et samarbejde, hvor tre bryggerier og tre pionerere inden for bryggerverdenen stiller op med en række udvalgte bryg, der tilsammen og på hver sin måde tager fat i fortolkningen af det nye, nordiske øl-univers.

De tre bryggerier arbejder alle med lokale råvarer, dyrkning af gamle og nye kornsorter, frugter, bær, urter og dansk humle.

 • Kornet fra Aarstidernes gård Krogerup i Humlebæk bliver maltet på KØLSTERs Malteri, hvor der i risteriet eksperimenteres med maltningen og ristningen.
 • Herslev Bryghus er også et økologisk landbrug, hvor Tore Jørgensen dyrker sit eget korn. Det skaber nærhed, tryghed og gennemsigtighed, at øllets hovedingrediens er dyrket lokalt. Kvaliteten er i fokus, og kornet bliver skånsomt forædlet til øl, brændevin og eddike.
 • Kissmeyer brygger over hele verden med det nye, nordiske som inspiration og kilde til at udvikle nye bryg og skabe helt nye muligheder med øllet. De tager økologien i hånden og forfølger tankerne om at tage naturen, råvarerne og drikkeoplevelsen alvorligt.

FOOD i Aarhus foregår fra 6.-8. september på Tangkrogen i Aarhus.  Læs mere på http://foodfestival.dk/

 


Herslev Porter med egen malt
Skrevet af: Herslev, sep 3, 2013
Kategori: Øl

Per Kølster ser til, mens Herslevs egen malt bliver ristetDet nyeste batch af Herslev Bryghus’ populære porter, er ikke helt, som den plejer. Denne gang har brygmester Kristoffer Wolff nemlig selv ristet malten i samarbejde med Per Kølster Malt og Øl. 

Kølster rister malten på en ombygget italiensk kafferister, og processen er ikke meget anderledes, end når man rister kaffebønner. Malten blev nænsomt ristet ved den helt rette temperatur, så den opnåede den rette ristningsgrad inden den blev afkølet og kørt tilbage til Herslev.

”Vi har arbejdet med vores porter, så den er blevet bedre. Og det bliver den altså med vores egen malt,” fortæller brygmesteren.

Han fortæller desuden, at den nye type malt betyder, at porteren er blevet mere blød og rund i smagen, ligesom chokoladenoterne i øllet er blevet mere markante. Farven er også blevet en anelse lysere, da malten ikke er ristet nær så hårdt som tidligere.

Normalt bliver Herslev Bryghus’ malt ristet på et malteri i Tyskland, hvor de kan håndtere den økologiske produktion og den passende mængde byg.

”For et bryggeri som os, der fokuserer så meget på håndværket og på det økologiske, er det dejligt selv at kunne være med til at sætte vores eget præg på denne del af processen også,” fortæller brygmesteren, som godt kan lide, at han får malten præcis, som han gerne vil have den.

Så vores egen malt har resulteret i en ny og bedre version af en gammel klassiker. Du kan købe den nye porter i butikkerne nu.


Vildt på høstfesten
Skrevet af: Herslev, aug 29, 2013
Kategori: Event

Når Herslev Bryghus på lørdag holder høstfest, er de kogebogsaktuelle forfattere Christine Bille Nielsen og Trine Krebs til stede. De vil dels tale om deres nye bog VILDT, men i ligeså høj grad samtale om mulighederne for at spise mere lokal mad og mere lokal vildt.

På videoen herunder fortæller de lidt om, hvad der skal ske på lørdag.

Læs mere om Herslev Høstfest

 

 

 


Det økologiske kredsløb på Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, aug 23, 2013
Kategori: Generel

I høsten 2011 blev der på en af bryghusets marker høstet korn. Her to år senere er kornet fra netop denne mark blevet til vores Brændevin Korn.

Denne brændevin er en single estate brændevin produceret udelukkende på korn fra én bestemt af bryghusets marker.  

I dag er marken plantet med kløver, som skal samle næring til jorden, så vi igen næste år kan så og høste korn, som vi kan få maltet og dermed bruge til at brygge øl med om et års tid.  

Sådan fungerer det økologiske kredsløb her på Herslev Bryghus. Og sådan har hver enkelt mark og hver enkel øl, brændevin og øleddike fra bryghuset sin helt egen historie.

 

Vi har netop tappet et nyt batch Brændevin Korn, så hvis du skal have Herslevs brændevin til årets julefrokoster, er det nu, du skal handle. Brændevinene kan købes i vores gårdbutik og hos flere af vore forhandlere - især specialbutikker. Bryghuset henviser gerne til de forhandlere, som har dem på hylderne.


Herslev Høstbryg Hyben er IKKE økologisk
Skrevet af: Herslev, aug 16, 2013
Kategori: Øl

Herslev Høstbryg Hyben er ikke økologiskHvis du nærstuderer etiketten bag på vores Høstbryg Hyben, finder du ikke økomærket, som ellers pryder alle vore øl.

Det er der en helt enkel forklaring på.

Da øllet blev brygget i juni måned, begav Tore sig nemlig ud i det fri tæt på Herslev Strand for at plukke de mange hybenblomster, som giver smag og farve til den aktuelle sæsonøl. Men da disse hybenbuske vokser i naturen og ikke under kontrollerede økologiske forhold, kan de ikke klassificeres som økologiske. Og dermed er Høstbryggen ikke økologisk til trods for at alle andre ingredienser er økologiske.
 
Det kan virke lidt paradoksalt, at vi gør så meget for at opfylde kravene for at producere økologisk, men ikke kan øko-mærke en øl på grund af råvarer, som er plukket i den fri natur.

Men det er ganske enkelt forklaringen på, hvorfor Herslev Høstbryg Hyben på papiret ikke er statskontrolleret økologisk som vore øvrige øl. 

Høstbryg Hyben er i handlen nu, og kan købes i vores gårdbutik eller hos vore forhandlere.

 

 

 


Sådan brygger vi Herslev Høstbryg
Skrevet af: Herslev, aug 12, 2013
Kategori: Øl

I disse dage bliver markerne omkring bryghuset høstet, og vores årlige høstfest er lige om hjørnet. Dertil hører naturligvis en dejlig høstbryg, som er brygget med hyben.

Vores Høstbryg Hyben er en red ale brygget af bygmalt, rugmalt, humle, hybenblomster, hybenskaller og gær. Hybenblomsterne har vi håndplukket i Lejre-området, og de tilføjer en behagelig sødme, som humlen afrunder med let bitterhed. Hybenskallerne fremhæver smagen af frugt og bær.

Den flotte røde farve i øllet stammer fra hybenskallerne og forstærkes yderligere af forskellige røde typer malt.

I videoen herunder fortæller Tore lidt om, hvordan vi har brygget denne røde, humlede og frugtige sommerøl.

Sådan brygger vi Høstbryg Hyben from Herslev Bryghus on Vimeo.

 


Herslev Bryghus Høstfest
Skrevet af: Herslev, jul 18, 2013
Kategori: Event

Årets høst skal fejres! Derfor inviterer Herslev Bryghus til høstfest lørdag den 31. august klokken 11-18, og alle er velkomne.

Bryghuset har allieret sig med en række lokale fødevareproducenter, der ved høstfesten har hvert deres stade. Du kan besøge staderne med de lokale fødevarer og købe mad. Når du har været forbi alle stader, har du et lokalt produceret måltid, der kan nydes til en øl fra Herslev Bryghus.

Mød Lejre Økologiske Fødevareselskab med grønt, Mogens Hansen med oksekød af Angus-kvæg fra Dalsbakkegård, Gunnar Páll Gunnarsson med brød, Trine Krebs og Christine Bille Nielsen med vildt og samtaler om vildt som lokal mad, Mikkel Friis Holm med chokolade og Just Coffee med kaffe.

Bryghuset, tapperiet og Herslev Bryghus Gårdbutik er åbne under høstfesten, og du er velkommen til at stille spørgsmål omkring ølproduktionen og bryghusets produkter øl, brændevin og øleddike.

Herslev Bryghus Gårdbutik er medlem af Regional Madkultur Sjælland og Culinary Heritage Europe. Logoet sikrer kvaliteten af råvarer og retter, der baserer sig på lokale fødevaretraditioner.

Vi glæder os til at byde velkommen til Herslev Bryghus Høstfest! 

 


360˚ rundt i gårdbutikken
Skrevet af: Herslev, jun 26, 2013
Kategori: Generel

Vi har haft besøg af en fotograf fra Google Maps - kig rundt i gårdbutikken og bryghuset her.

 


Tag cyklen til Herslev Bryghus
Skrevet af: Herslev, jun 25, 2013
Kategori: Generel

Er der noget, der slukker tørsten bedre end en kølig øl efter en varm cykeltur gennem sommerlandet?

Herslev Bryghus er oplagt som udflugtsmål. Bryghuset ligger i naturskønne omgivelser i landsbyen Herslev, midt i den nye nationalpark Skjoldungelandet. Fjordstien går gennem Herslev, og en kilometer fra bryghuset er der shelter-, telt- og bålplads ved Herslev Strand, hvor der også er lystbådehavn. Bryghusets gårdbutik har åbent fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 10-15.

Vi glæder os til at byde jer velkommen.

 

 

 

 


Asparges Hvedeøl og Hvede Øleddike på TV2 Fri
Skrevet af: Herslev, maj 22, 2013
Kategori: Mad

I Frihusets køkken blev der tirsdag den 21. maj serveret frikassé af sommerbuk. Michelin-restauranten Kokkeriets køkkenchef David Johansen havde i TV2 Fri-programmet "Cecilie & Madklubben" valgt at bruge Herslev Bryghus Asparges Hvedeøl og Fadlagret Hvede Øleddike i retten, der var sammensat af kølle af sommerbuk, bacon, æg og svampe.

Fik du ikke set programmet, kan du se det her - og samtidig få opskriften.

 

 


Nyhed! Øl fra Herslev - nu også online
Skrevet af: Herslev, maj 13, 2013
Kategori: Øl

Vi kan nu tilbyde onlinesalg af øl fra Herslev Bryghus. Øllene sælges gennem aarstiderne.com i
papkasser á seks øl, og fås i fire varianter:

Herslevs Herligheder - et udvalg af de bedste øl fra Herslev Bryghus! Frugtig Hvedeøl, bonde-inspireret Landøl, skarp India Pale Ale, blød Pale Ale, cremet og mørk India Dark Ale og nattesort Porter.

GastroølKassen - en festlig og urban ølkasse!
Øl med kant til måltider med kant. Kassen gør dig klogere på, hvor godt nordisk øl smager til nordisk mad. Kølster Bejler, Herslev India Pale Ale og Herslev India Dark Ale - to af hver.

FrokostølKassen - en kasse med korn!
Øl brygget på kerner, der giver fylde og fryd. To af hver: Kølster Bejler med bygmalt fra Krogerup, cremet og blød Herslev Hvedeøl og Herslev Pilsner brygget med korn fra én mark.

Kølster BejlerKassen - et smukt og ravgyldent bryg! 
Fyldig smag, let sødme og et aromatisk bidrag fra malten. Godt humlet. Brygget på Kølsters særlige Pallas-bygmalt og klassisk Hersbrucker Spät-humle. Øllen er et samarbejde mellem Herslev Bryghus og Kølster Øl. 

De fire ølkasser er til salg allerede nu på aarstiderne.com med levering fra den 21. maj. 

Læs mere om Herslev/Kølster-samarbejdet her - klik på 'Øl'. 

Hør mere om Herslevs Herligheder, Frokostølkassen og Gastroølkassen her.

 


Håndlavede ølbolsjer med Herslev-øl
Skrevet af: Herslev, nov 13, 2012
Kategori: Generel

Kornet fra bryghusets marker fører til flere nye og
spændende produkter. Herslev Bryghus har i samarbejde
med Pinello Bolsjer udviklet en lille, eksklusiv produktion af unikke og 100 procent håndlavede maltbolsjer med øl fra bryghuset. Bolsjerne indeholder udelukkende rene, naturlige råvarer og er fri for kunstige smagsstoffer og konserveringsmidler.

Bolsjerne er opkaldt efter de øl, de er fremstillet af: BarleyBolsjer af Barley Wine, StjerneBolsjer af Fadlagret Stjernebryg 2009, PorterBolsjer af Økologisk Porter og HvedeBolsjer af Økologisk Hvedeøl.

Indehaver af Pinello Bolsjer Pia Winther er uddannet diplombrygger og har 10 års erfaring i at fremstille håndlavede bolsjer - deraf idéen til ølbolsjerne, der kun produceres på forudbestilling. Ølbolsjerne kan bestilles hos Herslev Bryghus. Leveringstiden er cirka en uge.

På billedet ses mørke, kastanjefarvede BarleyBolsjer, der har stor fylde og smag af malt kombineret med et fint og delikat strejf af bitterhed fra humlen, og en intens og varm sødme fra det mørke Muscovadosukker i øllet.Unikke ølbrændevine
Skrevet af: Herslev, sep 13, 2012
Kategori: Brændevin

Øl og brændevin supplerer hinanden
perfekt, og rækker derfor langt ud
over højtiderne jul og påske, hvor
brændevin traditionelt drikkes.
Øl og brændevin klæder ikke blot 
hinanden ved søndagsfrokosten,
men også ved en lang række
andre festlige lejligheder og
højdepunkter hele året igennem. 
Få varmen med et glas brændevin
på en efterårspicnic i skoven... 

Læs mere om vores brændevine
Stjerneanis og Korn.
Medlem af Regional Madkultur Sjælland
Skrevet af: Herslev, sep 4, 2012
Kategori: Generel


Herslev Bryghus Gårdbutik er medlem af Regional Madkultur Sjælland/Culinary Heritage Europe. Foreningslogoet sikrer kvaliteten af råvarer og retter, der baserer sig på lokale fødevaretraditioner.
Herslevs korn - kernen i produktionen
Skrevet af: Herslev, mar 30, 2012
Kategori: Generel

Vil du vide mere om Herslevs korn? Så klik her.Øllet skal i maden
Skrevet af: Herslev, aug 31, 2000
Kategori: Generel

Når Christine Bille Nielsen inviterer indenfor i gårdbutikken d. 4. oktober, er budskabet at øl er en fremragende smagsgiver i mad - og ikke kun i simreretter. 

Christine har nemlig sammensat en spændende menu med alt fra fisk og vildt til desserter, og fælles for alle retterne er, at øl indgår som en vigtig ingrediens. Menuen afhænger lidt af, hvad vi kan fange, samle og plukke netop på dagen, så det er ikke til at sige præcis, hvad Christine finder på. 

Tore sørger til gengæld for at sætte en nøje udvalgt ølmenu sammen, som passer til de enkelte retter. 

Prisen er 495 kroner + gebyr, og billetterne købes via Billetten.dk.

Læs mere om arrangementet her...